Cześć wszystkim, dziękuję, że mnie tu zaprosiliście. Kupiłem mojego Civica SE z 2015 roku prawie 10 lat temu i jako właściciel samochodu po raz pierwszy stosunkowo przestrzegałem rutynowych przeglądów (wymiany oleju, płynu hamulcowego, płynu CVT, rotacji/ustawienia opon, wymiany filtrów powietrza itp.).
Przyznaję, że byłem trochę nieświadomy, ponieważ wymieniłem płyn hamulcowy i CVT tylko dwa razy. Oba płyny zostały wymienione około 5 roku (2020) przy przebiegu 49 750 mil, a za drugim razem oba ponownie na początku tego roku przy przebiegu 94 000 mil, wraz z filtrem CVT z powodu mojego braku terminowej wymiany płynu CVT.
Mój stary niezależny mechanik Hondy powiedział, że oba płyny wyglądały dobrze, kiedy wymieniał je po raz pierwszy, co skłoniło mnie do założenia, że oba płyny tyle wytrzymują w samochodzie. Żadnych wymówek, tylko wyjaśnienie i teraz wiem lepiej. Co ciekawe, nie uważał za konieczne wymiany fabrycznych przednich klocków hamulcowych aż do przebiegu 70 000 mil, więc może to moje nawyki jazdy?
W każdym razie - właśnie zdałem sobie sprawę, że mój mały gokart wkrótce osiągnie 100 000 mil. Robię tyle badań, ile mogę na temat następnych kilku rund rutynowych/zapobiegawczych przeglądów. Kupiłem kilka części od rockauto i różnych sprzedawców w oczekiwaniu na kolejne powiadomienia o przeglądach, takie jak:
Jednak podczas badań zdałem sobie sprawę, jak mało wiem o moim osiołku. Na przykład, dopiero godzinę temu dowiedziałem się o zaworze PCV. Nigdy nie wymieniałem zaworu PCV i mój stary mechanik również, o ile mi wiadomo. To skłoniło mnie do zastanowienia: czego jeszcze mi brakuje?
Zamierzam odebrać zawór PCV, kilka galonów płynu chłodzącego Hondy, śrubę obrotową napinacza paska, pióra wycieraczek przedniej szyby i być może hondabond z mojego lokalnego dealera Hondy.
Pytania:
Przyznaję, że byłem trochę nieświadomy, ponieważ wymieniłem płyn hamulcowy i CVT tylko dwa razy. Oba płyny zostały wymienione około 5 roku (2020) przy przebiegu 49 750 mil, a za drugim razem oba ponownie na początku tego roku przy przebiegu 94 000 mil, wraz z filtrem CVT z powodu mojego braku terminowej wymiany płynu CVT.
Mój stary niezależny mechanik Hondy powiedział, że oba płyny wyglądały dobrze, kiedy wymieniał je po raz pierwszy, co skłoniło mnie do założenia, że oba płyny tyle wytrzymują w samochodzie. Żadnych wymówek, tylko wyjaśnienie i teraz wiem lepiej. Co ciekawe, nie uważał za konieczne wymiany fabrycznych przednich klocków hamulcowych aż do przebiegu 70 000 mil, więc może to moje nawyki jazdy?
W każdym razie - właśnie zdałem sobie sprawę, że mój mały gokart wkrótce osiągnie 100 000 mil. Robię tyle badań, ile mogę na temat następnych kilku rund rutynowych/zapobiegawczych przeglądów. Kupiłem kilka części od rockauto i różnych sprzedawców w oczekiwaniu na kolejne powiadomienia o przeglądach, takie jak:
- 4x świece zapłonowe NGK
- Pasek wieloklinowy Bando
- Korek chłodnicy Gates (przebrandowany Motorad)
- Napinacz paska Litens (przebrandowany INA, ale wyprodukowany na Słowacji zamiast w Chinach)
- Napinacz Litens
- Uszczelka pokrywy zaworów
- Termostat Aisin
- Pompa wody Aisin
- inne drobne części i narzędzia, takie jak szczelinomierze i tym podobne
Jednak podczas badań zdałem sobie sprawę, jak mało wiem o moim osiołku. Na przykład, dopiero godzinę temu dowiedziałem się o zaworze PCV. Nigdy nie wymieniałem zaworu PCV i mój stary mechanik również, o ile mi wiadomo. To skłoniło mnie do zastanowienia: czego jeszcze mi brakuje?
Zamierzam odebrać zawór PCV, kilka galonów płynu chłodzącego Hondy, śrubę obrotową napinacza paska, pióra wycieraczek przedniej szyby i być może hondabond z mojego lokalnego dealera Hondy.
Pytania:
- czy powinienem w ogóle wymieniać pompę wody? Rozważałem to tylko dlatego, że znajduje się za napinaczem paska, a śruba obrotowa wygląda na trudną do przejścia. ale widzę ludzi, którzy zostawiają pompę wody na 200 000 mil i nadal działają dobrze.
- czy są jakieś zawory, uszczelki lub inne krytyczne części, które powinienem wymienić/na które powinienem zwrócić uwagę? Wymienię uszczelkę pokrywy zaworów, gdy będę regulował zawory, ale zastanawiam się, czy są inne, które również powinny zostać wymienione.
- kiedy wymieniam zawór PCV, czy powinienem również wymienić wąż?
- moje tylne prawe koło wydaje ten skrzypiący dźwięk, gdy wyjeżdżam z podjazdu. nie dzieje się to za każdym razem, ale od czasu do czasu. Przyznaję, że to koło jest najbardziej obciążone, ponieważ czasami zbyt agresywnie skręcam i opona uderza w krawężnik lub podczas parkowania równoległego, powoli uderzam oponą w krawężnik. znowu, nie dzieje się to często, ale się dzieje. felga jest nadal w porządku i jakoś bez rys. Na szczęście mam dożywotnią gwarancję zbieżności od Firestone, którą kupiłem w 2016 roku.
- odnośnie #4: skąd mam wiedzieć, które łożyska, gumowa osłona, zawieszenie wymagają wymiany tylko patrząc na nie?