9th Gen Civic Forum banner

Problem z wyświetlaczem iMID

39K views 26 replies 13 participants last post by  Jacob  
#1 ·
Na środku ekranu znajduje się szary plamka koloru. Kiedy ekran jest wyłączony, nie ma na nim nic, jak kurz lub pleśń, jest całkowicie czysty. Czy to może być złe połączenie/sygnał? A może panel wyświetlacza się psuje? Skoro iMID pokazuje przebieg samochodu, czy mogę po prostu wymienić go na inny, czy będę musiał zaprogramować prawidłowy przebieg?

#5 ·
Przesłanie obrazu tła znacznie zmniejsza widoczność łatki, ale nadal tam jest. Obraz tła nie jest również wyświetlany na wszystkich ekranach, takich jak widok multimediów, więc nadal jest bardzo dobrze widoczny na innych ekranach. 😥

#9 ·
Och, wygląda na to, że wymiana jest konieczna i wydaje się, że nie mogę znaleźć zbyt wiele informacji na temat wymiany.
Tak 😥 samochód ma 7 lat i przez większość swojego życia, kiedy jestem w pracy, był zaparkowany na gorącym słońcu, co prawdopodobnie to spowodowało...

Podczas przeglądu demontażu/montażu wyświetlacza wieloinformacyjnego, dla samochodu w specyfikacji USA.
Nie ma wzmianki o tym, że wyświetlacz przechowuje przebieg.
To proste: zdejmij te części, zdejmij wyświetlacz.
Zainstaluj w odwrotnej kolejności.

Może pomóc wiedza, gdzie na świecie się znajdujesz.
To dobra wiadomość! Jestem ze Sri Lanki. Więc strona kierowcy jest po prawej stronie, ale mimo to kroki demontażu powinny być takie same.
Znalazłem film na YouTube o tym, jak usunąć ten wyświetlacz iMid, więc wiem, jak wymienić tę część. 😊

Ale to, co zdecydowałem na razie, to kontynuowanie używania tego samego wyświetlacza do czasu całkowitej awarii lub stania się nieczytelnym, a następnie jego wymiana. Ponieważ w żaden sposób nie wpływa to na zdolność prowadzenia samochodu.

#8 ·
Na środku ekranu znajduje się szara plama. Kiedy ekran jest wyłączony, nic na nim nie ma, jak kurz czy pleśń, jest całkowicie czysty. Czy może to być złe połączenie/sygnał? A może panel wyświetlacza się psuje? Ponieważ iMID pokazuje przebieg samochodu, czy mogę po prostu wymienić go na inny, czy będę musiał zaprogramować prawidłowy przebieg?
Przeglądając demontaż/montaż wyświetlacza wieloinformacyjnego dla samochodu w specyfikacji USA.
Nie ma wzmianki o tym, że wyświetlacz przechowuje przebieg.
To proste: zdemontuj te części, zdemontuj wyświetlacz.
Zainstaluj w odwrotnej kolejności.

Może pomóc wiedza, gdzie na świecie się znajdujesz.

#16 ·
Bardzo dziękuję za informację. Chyba przeszukam eBay. Czy ma Pan/Pani jakieś pojęcie, czy ten numer części pasuje do wszystkich Hond Civic 9. generacji, ponieważ mój samochód został zmontowany w Tajlandii?
Zauważyłem również, że do instalacji trzeba było usunąć dużą część deski rozdzielczej?

Pozdrawiam

#17 · (Edited)
Dziękuję bardzo za informację. Chyba przeszukam eBay. Czy wiesz może, czy ten numer części pasuje do wszystkich Hond Civic 9. generacji, ponieważ mój samochód został zmontowany w Tajlandii?
Zauważyłem również, że do instalacji trzeba było usunąć dużą część deski rozdzielczej?

Pozdrawiam
Mój samochód został zmontowany w Japonii, a ponieważ jestem na Sri Lance, jest to model z kierownicą po prawej stronie. Więc iMID w specyfikacji US też nie pasuje do mojego samochodu. Zrobiłem to, że zdobyłem część w specyfikacji US z eBay i zdemontowałem jednostkę iMid i po prostu wyciągnąłem z niej wyświetlacz i przeniosłem go do mojej oryginalnej jednostki iMid.
Nie zrobiłem żadnych zdjęć tego procesu demontażu, ponieważ bardzo się denerwowałem, że to robię. Ale zrobiłem zdjęcie starego wyświetlacza, który usunąłem i załączyłem je tutaj.
Są 2 złącza ZIF, które należy odłączyć, aby wyjąć ten wyświetlacz.

Image

Jeśli chodzi o rzeczy, które usunąłem z deski rozdzielczej - wszystko, co zostało usunięte, można zobaczyć tutaj (myślę, że jedyną dodatkową rzeczą była plastikowa osłona pod deską rozdzielczą po stronie kierowcy i wykończenie słupka A po stronie kierowcy)

View attachment 494471

#18 ·
Jeśli dobrze Cię rozumiem, kupiłeś i-mid z samochodu z kierownicą po lewej stronie i wyjąłeś wewnętrzne komponenty i zamontowałeś je w swoim, który jest z samochodu z kierownicą po prawej stronie? Jesteś geniuszem !!! Jeśli to prawda, jestem w podobnej sytuacji z samochodem z kierownicą po prawej stronie. Szukałem na eBayu i wszystkie znalezione były dla samochodów z kierownicą po lewej stronie... przypuszczam, że wszystkie z USA. Niestety nie wysyłają na Mauritius, miejsce, w którym mieszkam. Będę musiał kontynuować poszukiwania. Wielkie dzięki za pomoc (y)

#19 ·
Jeśli dobrze cię rozumiem, kupiłeś i-mid samochodu z kierownicą po lewej stronie i wyjąłeś wewnętrzne komponenty i dopasowałeś je do swojego, który jest z samochodu z kierownicą po prawej stronie? Jesteś geniuszem!!! Jeśli to prawda, jestem w podobnej sytuacji z samochodem z kierownicą po prawej stronie. Szukałem na eBayu i wszystkie znalezione były do samochodów z kierownicą po lewej stronie... przypuszczam, że wszystkie z USA. Niestety nie wysyłają na Mauritius, miejsce, w którym mieszkam. Będę musiał kontynuować poszukiwania. Wielkie dzięki za pomoc (y)
tak, to zrobiłem. Nie przeniosłem wszystkich elementów wewnętrznych. Tylko panel LCD. 🙂

Powodzenia w poszukiwaniu części. 🍀

#22 ·
MÓJ SAMOCHÓD HONDA CIVIC VTI ORIEL PROSMATIC 2014, EKRAN iMID JEST CAŁKOWICIE PUSTY, JAKIE MOŻE BYĆ ROZWIĄZANIE???
Prawdopodobnie zepsuty. Rozwiązanie: kup nowy lub idź na rynek wtórny.

#23 ·
Na wypadek, gdyby ktoś miał ten sam problem ze swoim IMID i znalazł ten post.

Miałem ten sam problem z moim samochodem, Hondą Civic EX z 2014 roku. Ekran był uszkodzony.

Od 2020 roku mój samochód stał cały dzień na słońcu i niewiele jeździłem, a pewnego dnia ekran po prostu się nie włączył; ale nadal słyszałem dźwięki, gdy naciskałem elementy sterujące na kierownicy.

Po wyszukiwaniu w Internecie i samodzielnym rozwiązywaniu problemów:

Jeśli jest to problem z bezpiecznikiem lub złączem, najprawdopodobniej nie usłyszysz żadnych dźwięków po naciśnięciu elementów sterujących na kierownicy dla IMID.

Moduł IMID składa się z trzech części: jednostki sterującej (interfejs z przyciskami na kierownicy), ekranu i kontrolki poduszki powietrznej.

Ponieważ nadal słyszałem dźwięki z elementów sterujących na kierownicy i widziałem, że światła znaku "airbag off" działają prawidłowo, pomyślałem, że jednostka sterująca jest w porządku i tylko ekran jest uszkodzony.

Wyszukałem w Internecie numer części do mojego samochodu na eBayu, ale uznałem, że jest to trochę drogie za używaną część za 87 $.

Numer części do mojego Civica to 78260-TR3-A12.

Udało mi się znaleźć Hondę Civic Coupe z 2013 roku i Hondę Civic LX z 2012 roku u lokalnego handlarza złomem i dostałem część za 34 $.

Moim planem było spróbować sprawdzić, czy inny numer części zadziała, a jeśli nie, zamierzałem oddzielić ekran od jednostki sterującej i podłączyć go do jednostki sterującej IMID w moim samochodzie.

Oba ekrany IMID z 2012 roku (78260-TR0) i 2013 roku (78260-TR8) działały w moim samochodzie.

Nie jestem pewien, jaka jest różnica w numerze części.

Uznałem, że ten film jest bardzo pomocny w kwestii dostępu do IMID w moim samochodzie: 2014 - 2015 Honda Civic Dash Radio Removal How To Video

Kupiłem osłonę przeciwsłoneczną na przednią szybę, aby mieć nadzieję, że zapobiegnie to nieprawidłowemu działaniu wymienionego ekranu.

#24 ·
Tak 😥 samochód ma 7 lat i przez większość swojego życia, kiedy byłem w pracy, stał na gorącym słońcu, co prawdopodobnie to spowodowało... To dobra wiadomość! Jestem ze Sri Lanki. Więc strona kierowcy jest po prawej stronie, ale mimo to kroki demontażu powinny być takie same. Znalazłem film na YouTube, jak usunąć ten wyświetlacz iMid, więc wiem, jak wymienić tę część. 😊 Ale na razie zdecydowałem się używać tego samego wyświetlacza do czasu, aż całkowicie się zepsuje lub stanie się nieczytelny, a następnie go wymienić. Ponieważ w żaden sposób nie wpływa to na prowadzenie samochodu.
Czy dostałeś część zamienną i gdzie jest sprzedawana? Mój już zniknął. Naprawdę muszę wiedzieć, gdzie mogę to dostać. Mam Hondę Civic z 2013 roku, z kierownicą po prawej stronie.